|
Πάρος το νησί
› Ιστορικό νησιού
Το νησί της Πάρου οφείλει την ονομασία του στον αρχηγό των Αρκάδων, Πάρο, που κατά τη γεωμετρική εποχή φθάνουν ως άποικοι στο νησί. Εκεί θα συγχωνευτούν με Ίωνες που θα εμφανιστούν λίγο αργότερα και από τη γόνιμη αυτή συνύπαρξη η Πάρος θα εξελιχθεί σε μεγάλη ναυτική δύναμη μέσα από την εμπορία του παριανού μαρμάρου, γνωστού για τη διαύγεια του.
Η φυσική πηγή πλούτου του νησιού, το μάρμαρο, αλλά και η γενικότερη ευημερία θα φέρει και την πολιτισμική άνθηση στο νησί, ιδιαίτερα κατά την αρχαϊκή εποχή (7ος αιώνας π.Χ). Τότε εμφανίζεται και ακμάζει η λεγόμενη λυρική ποίηση, ενώ και ο φημισμένος λυρικός ποιητής Αρχίλοχος κατάγεται από το νησί αυτό.
Κλασσικά χρόνια
Στα κλασσικά χρόνια η Πάρος συμμαχεί με τους Πέρσες, οι οποίοι την περίοδο αυτή προσπαθούν να υποτάξουν τον Ελλαδικό χώρο, κινούμενοι προς τα δυτικά. Ωστόσο, η ήττα των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, οδηγεί τους Πέρσες σε υποχώρηση και τον Θεμιστοκλή στην Πάρο, όπου υποχρεώνει τους κατοίκους της να προσχωρήσουν στην Αθηναϊκή Ηγεμονία. Από το 479 π.χ. έως και το 404 π.Χ. συμμετείχε στην Α' Αθηναϊκή συμμαχία από το 378 π.Χ. αποτέλεσε μέλος της Β' Αθηναϊκής συμμαχίας. Το 338 π.Χ., αφού πλέον η Πάρος έχασε την παλιά ακμή και δύναμη, υπόκυψε, με χρονολογική σειρά, στους Μακεδόνες, στους Πτολεμαίους, στο Μιθριδάτη και τους Ρωμαίους. Κατά την εποχή αυτή στο νησί δραστηριοποιούνται κορυφαίοι γλύπτες και η περιοχή είναι γεμάτη από εργαστήρια γλυπτικής, ναούς και άλλα θαυμαστά οικοδομήματα. Η αμέσως επόμενη περίοδος βρίσκει την Πάρο σύμμαχο των Μακεδόνων ως το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οπότε μέσα σε κλίμα ανακατατάξεων , η Πάρος περιέρχεται για πολλά χρόνια στην εξουσία των Πτολεμαίων.
Ρωμαϊκή εποχή
Η ανάπτυξη του νησιού ανακόπτεται αισθητά τη Ρωμαϊκή εποχή, όπου χρησιμοποιείται μαζί και με άλλα κυκλαδίτικα νησιά ως τόπος εξορίας. Η εποχή του Βυζαντίου φέρνει το χριστιανισμό στο νησί μαζί με τον εντυπωσιακό ναό της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής που χτίστηκε με εντολή της Αγίας Ελένης. Στην εκπνοή αυτής της περιόδου η Πάρος ταλαιπωρείται από επιδρομές πειρατών, ένα πρόβλημα που διογκώνεται και την εποχή της ενετοκρατίας (δεδομένου ότι η Νάουσα αποτελεί βάση πειρατών) και καταλαμβάνεται από το γνωστό πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα ο οποίος καταδικάζει το νησί σε ερήμωση. Παρά τη γενναία αντίσταση των κατοίκων, ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσσα κυρίεψε το νησί και σκότωσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και τους υπόλοιπους ή τους χρησιμοποίησε σαν κωπηλάτες στό τουρκικό ναυτικό ή τους έστειλε στα τάγματα των γενίτσαρων. Το έδαφος είναι πλέον εύφορο για την υποδοχή ενός νέου κατακτητή, των Τούρκων (1560 μ.Χ). Ο ασφαλής όρμος της Νάουσας χρησιμεύει ως ορμητήριο για το στόλο των Ρώσων κατά τη διάρκεια των ρωσοτουρκικών πολέμων, ενώ και κατά την ελληνική επανάσταση η Πάρος διαδραματίζει αξιόλογο ρόλο.
Από το 1668 έως το 1821
Το 1668 και το 1677 έγιναν ισάριθμες επιδρομές και το νησί ερημώθηκε λόγο των πολλών καταστροφών. Εκείνη την εποχή, όπως λέγεται, υπήρχαν στό νησί καί πρόξενοι διάφορων χωρών. Το λιμάνι της Νάουσας κατά τους ρωσοτουρκικούς πολέμους (1770) χρησίμεψε σαν ορμητήριο του ρωσικού στόλου (αδερφοί Ορλόφ). Με την έναρξη της επανάστασης του 1821, η Πάρος είχε ενεργό ρόλο στον αγώνα και δέχτηκε πολλούς πρόσφυγες.
Νεώτερα χρόνια
Στα νεώτερα χρόνια το νησί δοκιμάζεται σκληρά από τους Γερμανούς και πολλοί κάτοικοί του μεταναστεύουν στον Πειραιά και στο εξωτερικό. Η εποίκηση του νησιού ξεκινά μετά το 1960 και η ανάπτυξή του βασίζεται κυρίως στον τουρισμό.
› Παραλίες
Οι Πάρος είναι γεμάτη από εξαιρετικές παραλίες για όλα τα γούστα. Και παραλίες για ηρεμία και χαλάρωση, αλλά και παραλίες με beach bars και έντονη διασκέδαση.
Στα βόρεια του νησιού: Λιβάδια, Κριός, Μαρτσέλο, Καμίνια, Σουβλιά, Παρασπόρος, Αγία Ειρήνη, Πούντα
Στα δυτικά του νησιού: Μώλος, Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Πούντα, Νέα Χρυσή Ακτή, Χρυσή Ακτή
Στα ανατολικά του νησιού: Πιπέρι, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, Άγιοι Ανάργυροι, Λαγγέρη, Σάντα Μαρία, Aμπελάς
Στα ανατολικά του νησιού: Δρυός, Αλυκή, Φάραγγας
› Τοποθεσίες
Τοποθεσίες της Πάρου είναι: Παροικιά, Νάουσα, Αμπελάς, Λεύκες, Κώστος, Πρόδρομος, Μάρμαρα, Μάρπησσα, Πίσω Λιβάδι, Δρυός, Αγκαιριά, Αλυκή. Ακολουθεί χάρτης της Πάρου όπου δείχνει που ακριβώς βρίσκετε το κάθε χωριό.
› Χάρτης
|
|